Wat we doen


GEK in de KLAS verzorgt gastlessen over psychiatrische kwetsbaarheden.
Dat doen we op een leuke, maar zeker ook zorgvuldige manier.


Hoe

Onze lessen bestaan voornamelijk uit een klein deel theorie, waarbij we ingaan op wat een psychiatrische kwetsbaarheid is en geven voorbeelden van een aantal diagnoses. Daarna vertelt de vrijwilliger een eigen ervaringsverhaal, waar het juist draait om hoe het is om met een dergelijke kwetsbaarheid te leven.
Er is altijd ruimte voor vragen.


Onze vrijwilligers zijn zorgvuldig getraind

Een gesprek voeren over psychiatrische kwetsbaarheden kan eng voelen. Vooral omdat je met het thema best zorgvuldig om moet gaan. Zomaar iemand naar een school sturen, doen we dan ook niet. Al onze vrijwilligers hebben een cursus doorlopen, zodat zij precies weten hoe verantwoordelijk een gastles te leiden. Daarnaast heeft elke voorlichter een buddy die ook mee komt; zo is niemand alleen en is er altijd extra ‘controle’.


Voor wie?

Wij geven met name lessen aan jongeren van 12+, maar we bieden ook les aan (jong)volwassenen. We geven les op middelbare scholen, MBO’s, HBO’s en universiteiten. In overleg zijn er ook lessen te arrangeren voor bedrijven, hulpverleners, kantoren, etc.


Organisatie

Het idee om op een zorgvuldige manier les te geven over psychiatrische kwetsbaarheden, ontstond in 2016. Via De Kentering is er een werkgroep opgericht om dit te realiseren. Na twee jaar voorbereidend werk gedaan te hebben, is GEK in de KLAS als los initiatief opgericht in 2018. We vallen nog steeds onder de paraplu van De Kentering, maar opereren geheel zelfstandig.
Uiteraard werken we heel graag samen met organisaties die zich inzetten voor psychisch kwetsbaren. Klik hier om daar meer over te lezen.